domingo, 13 de diciembre de 2009

El Museu de la Xocolata



El Museu de la Xocolata de Barcelona es va inaugurar l’any 2000 constituint el primer equipament d’aquestes característiques a Catalunya.


En els nou anys que porta en funcionament, el Museu de la Xocolata de Barcelona s’ha consolidat com un dels museus més visitats de la ciutat. Des de la seva inauguració a rebut un total de 445.000 visites aproximadament.


Un dels objectius principals del museu és desenvolupar un projecte cultural per tal d’incrementar la valoració cultural i gastronòmica de la xocolata. A més, gràcies al projecte museístic es pretén presentar la xocolata més enllà de la seva dimensió de producte alimentari, proposant un passeig pels seus orígens.


El Museu de la Xocolata de Barcelona presenta un passeig que va des dels orígens i significació de la xocolata, la seva arribada a Europa, el seu valor simbòlic, cultural, econòmic i nutritiu, així com la tècnica, ús i consum.

L’exposició combina presentacions d’objectes, escenografies, interactius i audiovisuals.


El Museu està dividit en 7 àmbits diferents, un obrador i una botiga per comprar records


1.- En aquest àmbit es parla del cacau i la xocolata basant-se en el seu origen exòtic i en el seu valor simbòlic i màgic.


2.- En aquest àmbit es parla de la xocolata com un pont entre diferents cultures.


3.- Aquest àmbit està dedicat a la xocolata vista com un art, per aquest motiu en aquest àmbit podem trobar els recipients més originals que s’han utilitzat per a servir la xocolata.


4.- En aquest àmbit es parla sobre els diferents confits i pastissos que es poden realitzar amb xocolata.


5.- Aquest àmbit està dedicat a diferents audiovisuals que expliquen de formes molt diverses algunes histories sobre la xocolata.


6.- És l’àmbit anomenat Sala Barcelona i s’exposen algunes de les mones i creacions de xocolata més importants i més originals.


7.- Finalment, en aquest àmbit podem trobar diferents màquines utilitzades per a la fabricació de la xocolata.


El Museu de la Xocolata per tal de difondre i promoure la cultura del cacau i la xocolata organitza de forma periòdica diferents activitats orientades a tots els públics: activitats setmanals per a grups escolars, tallers permanents per al públic infantil i adult en caps de setmana, celebració de festes d’aniversari, activitats trimestrals, exposicions temporals…


Exemples d’activitats:


1.- Activitats permanents: Artistes de la xocolata, descobridors del cacau, el món dolç de la Xispeta de cacau, fes de pastisser, tast de xocolata...


2.- Activitats trimestrals: Nits d’estiu al Museu amb concerts de Jazz, espectacles de màgia i teatre, balls, concursos de fotografia, tallers de maquillatge facial, tallers organitzats en diades especials...


Juntament amb l’Elisabeth Torras i la Lidia Iglesias vaig anar a visitar aquest museu durant la setmana d’activitats extraordinàries, ja que tal i com ens havien indicat els professors havíem d’anar a visitar pel nostre compte un espai educatiu o bé una exposició d’interès públic.


L’objectiu d’aquesta activitat era informar-se de l’oferta que fa aquesta entitat a les escoles o a l’educació en general. Per aquest motiu, com era necessari recollir el major nombre d’informació vam creure convenient anar a visitar el museu i complementar la visita amb el Power Point que ens van fer arribar.


Haig de reconèixer que la visita em va agradar molt ja que em va permetre conèixer noves coses sobre aquest aliment (la seva historia, els recipients utilitzats per fer xocolata...), tot i que vaig haver de tenir molta força de voluntat per aconseguir no menjar-me totes les figures de xocolata (jeje).


Finalment, com a futura mestra crec que és un Museu molt interessant de visitar amb alumnes ja que a part de les exposicions que es poden trobar al llarg del recorregut hi ha moltes activitats que permeten interactuar amb la xocolata.

No hay comentarios:

Publicar un comentario